در ادامه شفاف‌سازی‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این بار نیز سازمان سینمایی این وزارتخانه راستای همین سیاستگذاری و اولویت بندی مربوط به هزینه کردها به ویژه جشنواره های فیلم فجر، مجموع هزینه‌های ۱۰ میلیارد تومانی جشنواره جهانی فجر را منتشر کرد.

به گزارش فیلنامه و به نقل از ایرنا در ادامه شفاف‌سازی‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در چارچوب قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، جزئیات هزینه‌های انجام شده در سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر منتشر شد.

 

در این گزارش آمده است که جشنواره جهانی فجر حدود ۱۰ میلیارد تومان، هزینه داشته است و نهادهایی چون سازمان زیباسازی شهر تهران و وزارت ارتباطات و فناوری، به ترتیب ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان و ۲ میلیارد تومان، در این هزینه‌ها مشارکت کرده‌اند. ۲۱۴ میلیون تومان نیز، از بلیت‌فروشی و اجاره غرفه‌ها و… تهیه شده و مابقی هزینه‌ها را نیز سازمان امور سینمایی، پرداخت کرده است.

 

سی و هفتمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر از تاریخ ۲۹ فروردین تا ۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ در تهران به دبیری رضا میرکریمی برگزار شده است و امسال بخش‌های متنوعی چون سینمای سعادت، جلوه‌گاه شرق و جام جهان‌نما، بخش‌های جنبی نمایش فیلم‌های کلاسیک مرمت شده، مستند زیر ذره‌بین، شاخه‌های زیتون (پنجره‌ای به دنیای اسلام)، مروری بر آثار سینمای چین، مروری بر آثار سینمای آلمان، نمایش فیلم‌های کمدی معاصر، نمایش‌های ویژه – بهترین کشورها و بازار فیلم داشت.

 

افزون بر این برنامه‌های مختلفی، چون دارالفنون (اردوی استعدادیابی با حضور فیلم‌سازان جوان ایران، منطقه و جهان)، نشست‌های دانشگاهی، کارگاه‌ها و سمینارهای آموزشی و بزرگداشت بزرگان سینمای ایران نیز همزمان با ۹ روز جشنواره برگزار شد.

 

سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر با نمایش ۱۶۳ فیلم و حضور ۲۵۰ میهمان خارجی در پردیس سینمایی چارسو، به کار خود پایان داده است.

 

تاریخ‌نگاری جشنواره جهانی فیلم فجر

 

جشنواره فیلم فجر، جایگزینی برای جشنواره بین‌المللی فیلم تهران بود که تا پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، با حمایت دفتر مخصوص فرح پهلوی در ایران برگزار می‌شد و در آن فیلم‌های برگزیده سینمای ایران در کنار آثار سینمای بین‌المللی به رقابت می‌پرداختند. بعد از انقلاب، این جشنواره تعطیل شد و بعد از ۴ سال جشنواره فیلم فجر، هم‌زمان با روزهای دهه فجر جایگزین آن شد.

 

نخستین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر از ۱۲ تا ۲۲ بهمن سال ۱۳۶۱ به دبیری حسین وخشوری برگزار شد.

 

جشنواره فجر تا سال ۱۳۷۴ فقط به تولیدات سالانه‌ی سینمای ایران می‌پرداخت. از سال ۱۳۷۴ جشنواره به صورت بین‌المللی برگزار می‌شود و علاوه بر سینمای ایران، در بخش بین‌الملل به بررسی فیلم‌هایی از سینمای جهان می‌پردازد. در بخش‌های رقابتی این جشنواره، شرکت کنندگان برای کسب جایزه‌ی مخصوص که «سیمرغ بلورین» نام دارد با هم رقابت می‌کنند. دیپلم افتخار و لوح زرین از دیگر جوایز این جشنواره می‌باشند. طی سالیان اخیر مسابقه‌های سینمای مستند، فیلم کوتاه و مسابقه مواد تبلیغاتی و اطلاع‌رسانی نیز به بخش‌های سینمای ایران اضافه شده‌است. در ابتدای جشنواره آیین بزرگداشت یک هنرمند برگزار می‌شود و در انتها هم جوایز ویژه و مردمی به فیلم انتخاب شده با رای مردم داده می‌شود. در سال ۱۳۹۳ بخش بین‌الملل جشنواره جدا شد.

 

در سال‌هایی که از طول عمر این جشنواره می‌گذرد، آیین نکوداشت شخصیت‌های مهم سینمای جهان برگزار شده است. از شخصیت‌هایی که در مقام داور نیز با جشنواره فیلم فجر همکاری داشته‌اند، می‌توان به عنوان نمونه به فولکر شلوندورف، کریشتف زانوسی، رابرت چارتف، سمیح کاپلان اوغلو، بروس برسفورد، پرسی ادلون، پل کاکس، شیام بنگال، بلا تار، یان تروئل، هلما سندرس برامس، الیا سلیمان و… اشاره کرد.

 

این جشنواره برای معرفی فیلم‌هایی از خاورمیانه، آسیای مرکزی، قفقاز و آناتولی اهمیت خاصی قائل است و بر آثاری که با الهام از آموزه‌های راستین پیامبران الهی، پیام صلح و دوستی ساخته شده باشند، تمرکزی ویژه دارد.